Menu Sluiten

Laminaat leggen

Laminaatvloer leggen

Wilt u ook graag een mooie laminaatvloer in uw huis? En wilt u die ook graag zelf leggen. Er zijn dan een aantal zaken waar u rekening mee moet houden voordat u begint.

Voorbereiding

Als u een laminaatvloer legt krijgt u altijd te maken met snijverlies. Zorg er daarom voor dat u iets meer laminaat koopt dat u nodig heeft. Ongeveer tien procent extra is voldoende. Verder heeft laminaat ook enige tijd nodig om te acclimatiseren op kamertemperatuur. Zorg ervoor dat de grond stofvrij is voordat je begint.

Ondervloer

Het is verstandig om ook direct een goede ondervloer te laten leggen om geluidsoverlast zo veel mogelijk te voorkomen. Dit is geen heel lastige klus, dus het loont de moeite om dit mee te nemen. Belangrijk is ook dat de dekvloer waar u het laminaat op logt voldoende egaal is voor het laminaat. Elke dekvloer heeft een zogeheten vlakheidsklasse. Deze waarde mag niet te hoog zijn, anders past uw vloer er niet goed op. U kunt een dekvloer eventueel egaliseren met egaline.

Lastige hoeken

Het lastigste deel van het leggen van een laminaatvloer zijn de lastige hoeken, en delen die in de weg zitten. Vaak kan je dit oplossen met een profielmal. De profielmal duw je tegen de lastige hoek aan, en daardoor krijgt het de vorm van die hoek. Deze hoek kan je daarna uitzagen.

Afwerking

Als de vloer eenmaal is gelegd is het tijd voor de afwerking. Langs de randen moeten nog plinten worden gelegd. Dit spreekt grotendeels voor zich. Het is vaak handig om te beginnen met een lang stuk muur, zodat het eerste stuk van de plinten niet geknipt of gezaagd hoeft te worden.